Heippa taas ja ihanaa alkanutta kesäkuuta! Toukokuu oli aikamoista hurlumheitä kuten olette mahdollisesti Instan puolelta nähneet, eikä blogille riittänyt suunnittelemaani aikaa. Pikkuhiljaa alkaa kuitenkin arki tasaantumaan ja pääsen taas kirjoittelemaan enemmän teille tännekin. Olenkin suunnitellut kaikkea kivaa sisältöä teille kesäksi! Mutta mennäänpä itse aiheeseen. Tänä viikonloppuna juhlittiin valmistuneita ja ajattelin että ennen kesälaitumille kirmausta jaan teille vielä yhden kouluaiheisen postauksen. Nyt on sitten tällä muikkelilla eka vuosi yrittäjän tutkinto-ohjelmaa takana. Vuosi on pitänyt sisällään niin paljon enemmän kuin olisin ikinä uskonutkaan ja ajattelinkin jakaa ajatuksiani siitä teille. Miten SAMKin yrittäjän tutkinto-ohjelma päätyi minulla villistä kortista ainoaksi vaihtoehdoksi ja mitä kaikkea tämä ensimmäinen vuosi on pitänyt sisällään?

Heippa taas!

”Kokeillaan ja katellaan…”

Vielä viime vuoden tammikuussa mietin pääni puhki seuraavaa askeltani. Mihin ihmeeseen haen yhteishaussa opiskelemaan? Päädyin lopulta jokaisen Suomen ammattikorkeakoulun kahlaamisen jälkeen, että tradenomi on ainakin se tutkinto jota lähden hakemaan. Laitoin kuitenkin, kuten vakkarilukijani ehkä muistavatkin, SAMKin yrittäjän tutkinto-ohjelman vasta neljänneksi kolmen päiväopetus-tradenomiohjelman jälkeen. Noita pohdintoja pääset lukemaan täältä. Muistan kaikille toitottaneeni sitä, että ”mä nyt hei kokeilen ja katson millainen se pääsykoeopintojakso on. Ehkä vuoden päästä haen sitten tosissani jos innostun!”. En missään nimessä uskonut, että rahkeeni riittäisi yrittäjän tutkinto-ohjelmaan. Pidin sitä vähän turhan jännittävänä ja jopa pelottavana haasteena itselleni. Kuitenkin jokin siinä veti puoleensa ja ajattelin, että pakko sitä on kumminkin kokeilla. Pääsykoejakson tehtäviä tehdessä kuitenkin totesin niin itselleni kuin läheisilleni, että ”Tänne mun on päästävä!” Kouluunpääsyfiiliksiä pääset lukemaan täältä.

Vaikea, monimutkainen ammattikorkeakoulu ….vai?

Tiesin aina, että haluan korkeakoulututkinnon, mutta ajatus siitä kuitenkin jännitti. Riittääkö älykkyyteni johonkin niin hienoon? Osaanko tuottaa tieteellistä tekstiä tarpeeksi hyvin? Miten handlaan amk-opiskelija-arjen? Jännitin näitä asioita suurin piirtein ensimmäiseen kouluviikkoon asti. Kun kurssit alkoivat, aloin rauhoittumaan sen ajatuksen kanssa ettenkö muka korkeakoulussa pärjäisi. Aloin ajoissa aikatauluttamaan tehtävien tekoa ja luentotallenteiden katsomista ja etsimään sitä itselle sopivaa opiskelurytmiä. Ainoa asia mitä syksyn edetessä vielä kriiseilin oli se, että ryhmässämme on niitä joilla on jo kokemusta yrittämisestä tai tradenomityöstä, minulla taas ei. Tulen tekemään huijarisyndroomasta oman postauksen varmasti vielä tässä myöhemmin. Pääsin kuitenkin eroon tuosta syndroomasta melko nopeasti ja seison ylpeänä samalla viivalla ihanien ryhmätoverieni vierellä!<3

Oma polku alkaa pikkuhiljaa löytymään

Olen haaveillut yrittäjyydestä jo vuosia, mutta silti oli vaikeaa aluksi pohtia, mikä olisi juuri se oma opinpolku yrittäjän tutkinto-ohjelmassa. Nyt reilu 50 opintopistettä myöhemmin se polku alkaa pikkuhiljaa löytymään, mutta olen myös ihan valmis sille ajatukselle, että vaihdan vielä polkua jos jotain muuta mielenkiintoista tulee vastaan. Voin kertoa, että kun minut pistää seikkailemaan kurssivaihtoehtojen sekaan, on kuin pistäisi lapsen karkkikauppaan! Haluaisin valita vaikka ja mitä, ja valitsenkin! Olen kuitenkin löytänyt orastavan punaisen langan jossa pitäytyä ja jonka avulla opintojaksojen valinta on helppoa ja selkeää.

Opiskelun ja työn yhdistäminen

Tämä oli asia mitä kaltaiseni kontrollifriikki jännitti paljon. Miten yhdistän taas opiskelun ja työn kun oppisopimusaikoina ajattelin vaan että ”EI ENÄÄ IKINÄ TÄTÄ KOMBOA!!!!”? Myöskin jännitti keikkatyöhön ryhtyminen. Riittääkö töitä? Onko töitä liikaa? Löydänkö balanssin? Löysin balanssin, tiedän tarkkaan mikä määrä suhteessa työtä ja koulua minulle yhtä aikaa sopii. Se varmasti vaihtelee kaikilla ja tiedostan myös ettei kaikilla ole varaa tuota suhdetta itse säätää. Koska pystyn vakahommia keikkatyönä tekemään, pystyn ihanteelliset 2 päivää viikossa työtä tekemään. Toki se vaatii sen, että nostan opintolainaa ja -tukea mutta pystyn näin tekemään joten teen. Nyt kun tosiaan loppukevät meni kahta työtä tehdessä ja muutamaa muutakin rautaa tulessa pitäen, totesin, että ensi syksynä tulee kyllä tehdä muutoksia tähän. Joillekin asioille vaan täytyy sanoa ”ei” jotta oma jaksaminen on turvattu ja jotta pystyy panostamaan tärkeimpiin juttuihin.

Parasta yrittäjän tutkinto-ohjelmassa on ihmiset

Minusta saa tässä nyt erittäin siirappisen ja kliseisen kuvan mutta tämä on nyt vaan tosiasia. Ne kontaktit, ystävät ja tukiverkko jonka tämä tutkinto-ohjelma on antanut, on jotain älyttömän upeaa! Osan kanssa olen lähes päivittäin yhteydessä, niin kouluasioissa kuin ihan kaikessa muussakin. Vaikka opiskelemme eri paikkakunnilla, ei välimatka ole ryhmäytymistä haitannut! Koen olevani osana isoa, timanttista, taitavaa porukkaa johon on suuri kunnia kuulua.<3 Ja suuresta kunniasta kun nyt puhun niin voinkin paljastaa myös täällä, että minulla on suuri kunnia olla tulevien ykkösten vertaistutor timanttisen tiimini kanssa tutoropettajiemme apuna! Olen tästä ihan superinnoissani!

Sitten kesälaitumille!

Koska elän nyt perinteistä opiskelijaelämää, ei tiedossa ole juuri lomaa. Tarkoitus olisi tehdä töitä kesä- ja heinäkuu, elokuu hieman kevyemmin. Olen lisäksi ottanut muutaman kurssin kesälle. Nämä tosin ovat kursseja jotka kehittävät ajattelua, kirjoitustaitojani, luovuutta ja itseni johtamisen taitoja, eli vähän self care -tyyppisiä kursseja. Kurssit on valittu täysin itseni kehittämisen näkökulmasta ilman paineita. Tarkoitus on pitää rento ja stressitön kesä kiireisen kevään jälkeen! Jos johonkin haluan tämän ennätyspitkän postauksen kiteyttää niin ensinnäkin, yrittäjän tutkinto-ohjelma on aina hyvä valinta!😉 Toiseksi, ota riskejä! Jos intuitio sanoo, että ”Tuo se on!” niin omasta kokemuksesta voin sanoa, että kannattaa kuunnella! Jos olet uusi lukija, niin tervetuloa, ihanaa kun olet löytänyt blogiini!<3 Yllä olevassa kuvassa näet Ig-profiilini (@sandrakahvilla). Olen lisännyt profiilini kohokohdaksi yrittäjäkoulutaipaleeltani stooreja, joita päivittelen paljon! Kannattaa sieltä käydä kurkkimassa jos kiinnostuit! Vastaan myös mielelläni kysymyksiin jos niitä tämän postauksen jälkeen heräsi. Tutkintoon pääset tutustumaan myös täältä. Hei ihanaa kun luit tänne asti! Toivottavasti postaus inspiroi! Palataan taas parin viikon päästä seuraavan postauksen merkeissä. Ihanaa uutta viikkoa!<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights