Olen ollut likinäköinen lapsesta asti. Sain ensimmäiset silmälasini ollessani kakkosluokalla 8-vuotiaana ja uusimmat kävin hakemassa Instrumentariumista viime viikolla. 15 vuoden aikana on siis tullut hankittua erilaisia laseja ja opittua mitä tulee huomioida laseja ostaessa. Monesti olen pyytänyt optikkoa ja silmälääkäriä välttämään pelkkien ”ammattisanojen” luettelemista ja puhumaan selkokieltä kun ammattitaitoinen ja ihanan aurinkoinen optikko/silmälääkäri on minulle kertonut näöstäni ja linsseistäni ja yksinpuhelussa on lennellyt jos minkälaisia sanoja joista en ole ymmärtänyt tuon taivaallista. Tiedän miltä se voi tuntua kun yhtäkkiä huomaa tarvitsevansa lasit ensimmäistä kertaa. Se voi olla aikamoinen järkytys ja vähintäänkin hämmentävä tilanne. Millaiset lasit kannattaa ostaa? Mitä eroa eri kehyksillä on? Onko väliä millaiset ostan? Näihin annan sinulle rakas lukija tässä postauksessa vinkkejä, tässä tulee siis silmälasien valitsemisen ABC!

Huomioi vahvuudet laseja valitessa!

Näetkö paremmin lähelle vai kauas? Onko näkösi vaikka +2 , +7 , -2 tai kuten toinen silmäni, -9,5? Jos näkösi on ns. plussan puolella eli et näe lähelle niin hyvin, silmäsi näyttävät pluslaseissa suuremmilta kuin tavallisesti. Jos sitten taas näkösi on kuten minulla, eli miinuksen puolella etkä näe kauas hyvin, silmäsi näyttävät pienemmiltä miinuslaseilla. Tämä kannattaa ottaa huomioon kun kokeilet eri kehyksiä. Minulle kävi esimerkiksi kerran niin, että olin aivan rakastunut ajatukseen laseista jotka ovat hieman kissamaiset, puoliympyrän muotoiset ja joissa on isot linssiaukot, enkä ollut huomioinut sitä kuinka paljon pienemmiltä silmäni niissä näyttävät kun saan linssit omilla vahvuuksillani. Lopputulos oli omaan silmääni melko vieras ja epämiellyttävä ja päädyinkin lopulta hyödyntämään vaihto-oikeutta ja vaihdoin lasini pienemmillä linssiaukoilla varustettuihin laseihin. Kannattaa siis huomioida tämä varsinkin jos näkösi on vahvasti plussan tai miinuksen puolella ja haluat silmäsi ja lasisi näyttävän ns. sopusuhtaiselta toisiinsa nähden.

Toinen huomio vahvuuksissa on linssien paksuus. Jos mitä enemmän voimakkuutta linsseissäsi on eli mitä heikompi näkösi on, sitä paksummat linssisi ovat. Linssit voi toki ohentaa (max. 3 kerran ohennus) jolloin linssi ei ole niin raskas, mutta jos tiedät saavasi voimakkaat linssit, ei kannata valita kaikista ohuimpia ja siroimpia kehyksiä. Optikot suosittelevatkin tällöin muovikehyksiä metallisten sijasta jolloin lasit ovat kevyemmät mutta yleensä vankempaa tekoa.

Unohda ennakkoluulosi ja kokeile rohkeasti

Uusia laseja hankkiessa olet ehkä saattanut haaveilla jo tietystä väristä tai mallista, selaillut ehkä kaikki verkkokaupat ja löytänyt ”ne oikeat”. Lasit osaavat yllättää. Lasit joista haaveilet, voivat näyttää livenä kokeiltaessa ihan väärältä ja saatat miettiä, ”no mitä nyt sitten?”. Kun 3 viikkoa sitten menin kokeilemaan uusia laseja, en tiennyt millaisia laseja oikeastaan haluaisin. Tiesin vain etten halua niiden olevan punaiset tai liilat enkä halunnut että niissä on tähtiä, vaan että ne on hillitymmät kuin edeltäjänsä sekä huomaamattomammat. Tiesin kuitenkin jo ainakin 7 silmälasit kokeneena että yllättäjiä löytyy. Ensimmäisessä käymässäni Instrumentariumissa kokeilin varmaan joka ikisen muovikehyksisen, mitä kaupalla oli tarjota enkä tuntenut sitä tiettyä ”tässä ne ovat!” -fiilistä joten vaihdoin toiseen Instruun josta löysinkin yllätyksekseni mukavat lasit joita en olisi valinnut ellen olisi päättänyt kokeilla kaikkia. Kun olin kuitenkin pistämässä kyseisiä laseja tilaukseen, vastaan tuli yllättävä haaste.

Kuten edellisessä kappaleessa kerroin, toinen silmäni on -9,5 mikä on todella tuntuva määrä, haluamani lasien linssiaukko oli liian suuri kyseiseen linssiin. Tuollaista tilannetta ei ennen ole ollut mutta tilanne oli siis se että minun piti etsiä siis kehykset joissa linssiaukko on pienempi kuin niissä mitkä olisin halunnut. Tämä myös varoituksena muille heikosti näkeville! Näinkin voi käydä! Onnekseni löysin kuitenkin nykyiset lasini joihin olen enemmän kuin tyytyväinen!

Vanhat lasit
Uudet lasit

Meikki, oma tyyli, oma fiilis, lasit osana ilmettä

Lasit, erityisesti jos ne on kokoajan pidettävät, on syytä olla mukavat, ja niissä on hyvä olla kotoisa ja hyvä olla. Jos tykkäät meikata tai sinulla on tietty tarkka tyyli, kannattaa mennä sen oman jutun mukaan myös laseissa, jos se näön puolesta on mahdollista. minulla itselläni on jonkinlainen tyylinmurros menossa ja siksi hillityt ja vaaleammat lasit olivat minulle se selkeä punainen lanka laseja etsiessä. Ota siis aikaa oikeiden lasien etsimiseen ja fiilistele rauhassa! Parasta on jos joku tuttu sinut tunteva ihana ihminen on mukanasi etsimässä uutta ilmettäsi. <3

Silmälasivinkit pähkinänkuoressa

  • Huomioi silmiesi vahvuudet laseja ostaessa
  • Unohda ennakkoluulot ja kokeile eri muotoisia ja erivärisiä laseja
  • Varaa aikaa rauhassa lasien kokeilemiseen, äläkä tyydy vain yhden optikkoliikkeen valikoimaan ellet ole ihan varma löydöstäsi
  • Mukavuus ja kodikkuus ennen kaikkea!
  • Fiilistele ja pidä hauskaa kokeillessa! <3
  • Pyydä optikolta apua rohkeasti, tyhmiä kysymyksiä ei ole!

Tässä oli oma silmälasien valitsemisen ABC ni. Silmälasien ostaminen voi olla todella viihdyttävä ja hauska tai ihan arkinenkin kokemus, mutta myös stressiä ja turhautumista herättävä. Toivonkin tämän postauksen auttavan sinua kun seuraavaksi lähdet silmälasikaupoille. Itse odotan tällä hetkellä tilaamiani piilolinssejä saapuvaksi että pääsen välillä nauttimaan lasittomuudesta! 😋 Nyt toivotan kuitenkin ihanaa alkavaa viikkoa ja palataan taas pian uuden postauksen merkeissä! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights