Moikka taas pitkästä aikaa! Viimeiset viikot ovat menneet viimeistä näyttöä tehdessä (toukokuu) sekä tehden suursiivousta kotona (kesäkuun eka viikko). Viimeinen näyttöni käsitteli yritystoiminnan suunnittelua ja se tehtiin täysin kirjallisena mikä meinasi että aina kun en ollut töissä, näpytin menemään liiketoimintasuunnitelmaa, laskin kuviteltuja liikevaihtoarvioita jne… Ajatuskin ylimääräisestä ajasta koneen äärellä puistatti. Mutta nyt olen vihdoin valmis lastenohjaaja! <3 Tänään puhutaankin valmistumisesta ja mitä oppisopimuksesta jäi käteen. Kirjoitin postauksen oppisopimuksesta jo tammikuussa mutta nyt kerron loppufiiliksiäni valmistuneen näkökulmasta.

Valmistuminen poikkeusaikana

Koulullani on ilmeisesti ollut tapana järjestää juhlatilaisuus kakkuineen päivineen ammattiin valmistuville, mikä ei tänä vuonna valitettavasti onnistunut. Sen sijaan meillä oli valmistujaisjuhlat ryhmän ja opettajien kesken Teamsissa ja yritämme pitää jonkun pienen kokoontumisen syksyllä. Kontakteja välttääksemme myös todistukset on postitettu jahka viimeisetkin kouluhommat on hoidettu pois alta. Omanikin on vielä jonkinnäköisellä roadtripillä Postin jakeluauton kyydissä. Viime viikonloppuna juhlistin hieman valmistumistani pienellä porukalla. Ehkä pääsemme juhlistamaan valmistumista rakkaan opiskeluporukankin kanssa vielä kesällä jos aikataulut natsaa keskenään. Toivottavasti. <3

Oppisopimus tarjoaa kullanarvoista työkokemusta mutta vaatii paljon työtä

Oppisopimuksesta ollaan montaa mieltä enkä ihmettele yhtään miksi. Saat kullanarvoista työkokemusta samalla kun opiskelet, tienaat lähes saman palkan kuin työkaverit ja opit itse työtä tekemällä. Toisaalta lähes 100% työajan lisäksi teet koulutuksesta ja koulusta riippuen kattavat näyttösuunnitelmat, ryhmätehtävät ja olet heti työt aloittaessasi yhtä lailla vastuussa kaikesta kuin muutkin työntekijät. Minusta tuntuu että en ole viimeiseen vuoteen tehnyt mitään muuta kuin töitä ja koulutehtäviä, mutta samalla olen oppinut aivan järjettömän paljon. Oppisopimus ei ole myöskään työnantajalle helppo homma. On luotettava siihen että oppisopimusopiskelija on tarpeeksi luotettava työntekijä vastuullisiinkin työtehtäviin ja yksintyöskentelemiseen. Oppisopimusopiskelija on määräaikainen työntekijä joka on sitova sopimus molempiin suuntiin.

Taisin jo edellisessä oppisopimuspostauksessa sanoa, etten suosittele oppisopimusta opiskelumuotona ellei ole oikeasti kiinnostunut opiskeltavasta ammatista intohimoisesti. Kyllä, kouluissa on eroja ja Kristillinen opisto vaatii tunnetusti enemmän teoreettista osaamista kuin monet muut koulut ja eroja on selkeästi mutta kun allekirjoittaa oppisopimuksen, sitoutuu siihen täysin seuraavaksi 2-3 vuodeksi. Voin itse rehellisesti sanoa että vaikka arvostan aivan valtavasti sitä että sain ja pystyin opiskelemaan oppisopimuksella näinkin nuorella iällä, en jää sitä kaipaamaan yhtään. Sain arvostamaani työkokemusta ja opin varmasti rutkasti enemmän mitä päiväopiskelijana olisin koskaan oppinut mutta en malta odottaa pääseväni tekemään töitä ilman opiskelun tuomaa lisästressiä.

Loppukaneettina oppisopimuksella opiskelusta

Juuri kun kirjoitin todistukseni ajelevan ympäri kyliä vielä Postissa, se tulla lätsähti postiluukusta. Nyt sitä sitten ollaan todistetusti kasvatus- ja ohjausalan ammattilainen! Mutta vielä lupaamani loppukaneetti oppisopimuksella opiskelusta: Se vaatii luonteenlujuutta, itsekuria ja päättäväisyyttä, sisukkuutta ja kärsivällisyyttä. Mutta se myös antaa paljon. Saat paljon työkokemusta, opit työkavereiltasi enemmän kuin koulunpenkiltä, verkostoidut niin koulun kuin työn kautta mahtaviin ihmisiin ja ammatillinen itsetuntosi nousee huimasti. Olen usein jankannut täällä siitä miten arvostan sitä kuinka nuorena olen saanut oppisopimuspaikan. En tiedä vaikuttiko ikäni siihen negatiivisesti tai positiivisesti. Luulen että asenne ratkaisi eniten. Eräs opettajani Kristilliseltä vain sitä sanoi, että on harvinaista nähdä ikäiseni oppisopimuksella opiskelemassa. Toki oppisopimusta suositellaan yleensä alanvaihtajille ja pidemmän ajan työttömille, mutta nämä saavat yleensä suosituksensa työkkäristä, minä työkaverilta.

Nyt kouluista viis, on aika lomailla

Siinä hieman fiiliksiä valmistumisesta ja mitä oppisopimuksesta jäi käteen lopulta. Tulevissa postauksissa tulee varmasti olemaan huomattavasti enemmän lomafiilistä, sen lupaan! Käteni jo ihan syyhyävät uusista postausideoista. Tämä kesäloma tulee olemaan rentoa oleskelua ja mahdollisesti minireissuja satunnaisiin paikkoihin, sekä äänikirjojen kuuntelua ja hyvää seuraa. Menen fiilisten mukaan ja otan myös teidät mukaan! <3 Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti, olisi kiva kommenteissa kuulla sinun lomavinkkisi, mitä aiot tehdä, mihin aiot mennä tai mitä vaan mieleesi tulee! Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights