Pyysin teiltä Instagramissa ja täällä blogin puolella kysymyksiä liittyen verkko-opintoihin ja opintoihini yrittäjän tutkinto-ohjelmassa. Niitä tulikin paljon, kiitos niistä! Monet kysymyksistä liittyivät arjen ja ajan hallintaan sekä yleisesti verkko-opintoihin. Miksi valita verkko-opinnot? Mitä plussia ja miinuksia siihen liittyy? Tämän tyyppisiä kysymyksiä tuli myös paljon. Jotta pystyn vastaamaan mahdollisimman moneen kysymykseen, vastaan laajemmin saman aiheen alla oleviin kysymyksiin. Vastaan näihin täysin omien kokemuksieni ja minulle sopivien ja toimivien tapojen ja ajatusten mukaan! Olen sinkku, lapseton, sijaisuuksia tekevä opiskelija joten pystyn omistautumaan koululle, työlle ja milloin millekin joten muistakaa oma näkökulmanne kun luette eteenpäin! Tässä tulee verkko-opiskelun Q&A.

Omat opintoni pähkinänkuoressa

Aloitan kertomalla omista opinnoistani lyhyesti jotta uudetkin lukijat pääsevät kärryille. Opiskelin oppisopimuksella lastenohjaajaksi vuosina 2019-2021 ja viime syksynä aloitin tradenomin verkko-opinnot SAMK:issa yrittäjän tutkinto-ohjelmassa. Alunperin tavoitteeni oli ryhtyä päiväopiskelijaksi (voit lukea vuoden takaisen yhteishakupostaukseni täältä) ja hainkin Turkuun, Poriin ja Tampereelle päiväpuolelle mutta lisäksi hain pelottavan kutkuttavana villinä korttina yrittäjän tutkinto-ohjelmaan, johon sitten pääsinkin. Minulta onkin kysytty, että harmittaako etten suunnitelmieni mukaan päässyt opiskelemaan päiväpuolelle vaan opiskelen taas etänä kuten lastenohjaajakouluaikoinakin koronan takia opiskelin. Vastaus on: ei pätkääkään! Tämä oli minulle paras vaihtoehto vaikken sitä tuolloin vielä ymmärtänytkään.

Millaista verkko-opiskelu on?

Verkko-opinnot ovat suurimmaksi osaksi itseopiskelua. Omissa opinnoissani on melko vähän luentoja, keskimäärin 1-3 luentoa per viikko. Ennalta nauhotettuja luentovideoita toki on mutta reaaliaikaisia etäluentoja on vähemmän. Tämä toki voi vaihdella koulutuksittain! Lisäksi ainakin meidän tutkinto-ohjelmalla on lähipäiviä koululla muutaman kerran lukukaudessa. Koska opinnot ovat valtaosaksi itseopiskelua, vaatii se aikatauluttamista jotta pysyy perillä mitä pitää tehdä mihinkin deadlineen mennessä. Itse teen joka sunnuntai seuraavan viikon lukujärjestyksen sekä erikseen to do -listan, mitkä tehtävät aion tehdä sillä viikolla. Lisäksi minulla on Excel-taulukko johon olen listannut kaikki tämän kevään kurssit sekä niiden tehtävät. Exceliin on värikoodattu mitkä tehtävät teen milläkin viikolla ja mitkä on jo tehty. Kaikki eivät tarvitse näin paljon järjestelyjä pysyäkseen kärryillä opiskelustaan, mutta minua nämä auttavat!

Kurssitaulukkoni

Miten työn ja verkko-opintojen yhdistäminen onnistuu?

Teen itse satunnaisia sijaisuuksia päiväkodissa opintojen ohella. Viime syksynä töitä oli paljon ja marras-joulukuun tein täysipäiväisesti töitä koulun lisäksi. Monet työskentelevätkin täyttä päivää opintojensa ohella, mutta minulle se ei sovi. Oman oppimiseni ja jaksamiseni vuoksi tämänhetkinen rytmi on juuri sopiva, eli 1-3 työpäivää viikossa ja muuten opiskelua. Mutta verkko-opintojen ja työn yhdistäminen onnistuu varmasti kunhan muistaa kuunnella itseään ja omaa jaksamistaan. Mutta täytyy kyllä omasta kokemuksesta sanoa sen verran, että on virkistävää käydä töissä opiskelujen ohella. Verkko-opiskelu kuitenkin on aika paljon ruudun ääressä kököttämistä yksin kotona, joten töissä käyminen siinä ohella on jopa ihan piristävää!

Mitä plussia ja miinuksia verkko-opiskelussa on?

Tästä voisi tehdä oman postauksensa ja ehkä opintojen lopulla teenkin! Tähän asti olen havainnut plussiksi mm. sen, että saa itse aikatauluttaa oman vuorokausirytmin mukaisesti opiskelut. Omaan normaaliin viikkorytmiini kuuluu yleensä se, että käyn arkena kahtena päivänä viikossa aamusalilla, jonka jälkeen syön lounaan ja aloitan vasta klo 12.30 kouluhommat. Muina päivinä aloitan kouluhommat klo 10 aikoihin ja sitä ennen nautin kahvini rauhassa ja kuuntelen jonkun podcast-jakson ja heräilen rauhassa. Opiskelut lopetan fiiliksen mukaan ja tehtävämäärästä riippuen klo 16-18 välillä. Minulla on myös tarkat ruokatauot sekä n. 15min pituiset pikkutauot jolloin aivot saa opiskelujen välissä levätä. Toinen plussa on se, että verkko-opiskelu mahdollistaa työn tekemisen opiskelujen ohella paremmin kuin päiväopinnot. Miinuksena sanoisin sen, että välillä olisi kiva opiskella myös koululla. Se ei toki onnistu vain koska en asu Porissa, missä kouluni on. Olisi kiva nähdä enemmän opiskelukavereita ja opiskella yhdessä. Verkko-opiskelu vaatii huomattavasti enemmän aktiivisuutta itseltä jotta verkostoituisi oman ryhmänsä opiskelutovereihin.

Miksi juuri yrittäjän tutkinto-ohjelma ja SAMK?

Voin vilpittömästi suositella meidän tutkinto-ohjelmaan hakemista jos yrittäjyys ja/tai tradenomiopinnot kiinnostavat. On aivan älyttömän innostavaa opiskella ryhmässä jossa on ihan eri taustoista tulevia ihmisiä, on yrittäjiä ja yrittäjäksi haluavia, eri ikäisiä ja eri luonteisia. Ympärillä opettajat joista huokuu intohimo ja palo opettamaansa aihetta kohtaan. Oman HOPSin saa rakentaa juuri omien mielenkiinnon kohteidensa mukaan. Minulla ei ollut mitään kokemusta yrittäjyydestä tai tradenomityöstä ennen kouluun menoa. Olen kyllä erikoistunut lastenohjaajakoulussa yrittäjyyteen liikunnan lisäksi mutta käytännön kokemusta ei ollut. Tämä ei ole haitannut yhtään. Olen opiskellut samaan tahtiin muiden kanssa ja usein en meinaa edes malttaa pitää vapaapäiviä kun tekee mieli koko ajan oppia lisää!

Arki jota rakastan!

Olen vuosien varrella puhunut omannäköisen arjen puolesta ja tämä on juuri sitä minun näköistä arkea. Monipuolisia opintoja, välillä töitä ja omien ehtojen mukainen aikataulu. Ja ala joka tuntuu niin omalta, että vieläkin pistää herkistämään! Toivottavasti tämä verkko-opiskelun Q&A vastasi toivomallanne tavalla kysymyksiinne. Jos jotain jäi vielä mielen päälle, vastailen mielelläni täällä blogin tai Instan puolella (@sandrakahvilla)! Kiitos kun luet! Mukavaa tulevaa viikkoa! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights